Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Czym zastąpić białą mąkę?


Tradycyjna, biała mąka mocno podnosi glikemię wypieku, dlatego w cieście dla cukrzyka należy ją zastąpić innym produktem. Warto sięgnąć po mąki o niskim indeksie glikemicznym, takie jak:

  • mąka z ciecierzycy (IG 35),
  • mąka gryczana (IG 40),
  • mąka owsiana (IG 40),
  • mąka pszenna razowa (IG 45),
  • mąka orkiszowa razowa (IG 45)
  • mąka żytnia razowa (IG 45).

„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF