Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 16 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Czym zastąpić masło?


Opinie o szkodliwości masła przeplatają się z ostrzeżeniami przed spożywaniem margaryny. Jak jest naprawdę i czy warto zastąpić masło. Jeśli tak to czym?


Wsprzedaży są masła zmiksowane z olejem rzepakowym. Zawierają dużo mniej tłuszczu niż masło. Miks zawiera w swoim składzie od 60 do 65 % masła i łatwo smaruje się po wyjęciu z lodówki. Smakiem w zasadzie nie różni się od sklepowego masła, które zawiera najczęściej 82 % tłuszczu.

Masło, margaryna czy miks?

Wielu z nas podczas codziennych zakupów na pewno nie raz zastanawiało się, który z produktów wybrać: masło, margarynę czy może miks. Nie zawsze mamy czas na dokładne czytanie etykiet. Warto to jednak zmienić i poznać podstawowe różnice, na które świadomy konsument powinien zwracać uwagę.

Czym są miksy?

W ofercie sklepów znajdziemy wiele rodzajów miksów. Sprzedawane są w formie kostek, osełek lub w kubkach. Zazwyczaj jest to połączenie masła (tłuszczu mlecznego) z olejami roślinnymi lub tłuszczami utwardzonymi. Dobrze przygotowane miksy mogą być dobrą alternatywą dla kalorycznego masła. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa i niezbędny element każdej kanapki. Takie produkty zawierają mniej cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Jednak wszystko zależy od składników, z których je przygotowano.

Często możemy spotkać miksy z dodatkiem bogatej w utwardzone tłuszcze margaryny lub również szkodliwego oleju palmowego. Znajdziemy w nich także wiele składników konserwujących i substancji aromatyzujących.

Czy miksy mogą być szkodliwe?

...


...pełny artykuł jest na 16 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF