Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 30 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

KUCHNIA DIABETYKA


Dania


Razowe ciasto z czereśniami

(12 porcji)

Składniki:

  • 285 g mąki pszennej razowej
  • 190 g czereśni
  • 140 g mleka
  • 135 g ksylitolu
  • 70 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • Łyżka mielonego siemienia lnianego
  • Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu śmietankowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Szklankę lub miseczkę z olejem umieść w większym naczyniu z gorącą wodą. Czereśnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. Następnie wydryluj i pokrój w ćwiartki. Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do miski. Dodaj ksylitom, siemię, pokrojone owoce i wymieszaj. Mleko, jajko, aromat oraz roztopiony olej wymieszaj w drugim naczyniu. Dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką (nie miksuj). Wlej ciasto do formy (około 30x10cm) wyłożonej papierem do wypieków. Piecz około 55 minut. Na koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku.

Wskazówka:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie może powstać zakalec. Pamiętaj, aby wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześnie.

Aby zmniejszyć ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, możesz zastąpić olej kokosowy olejem rzepakowym. Po sezonie możesz czereśnie zastąpić jabłkami. Użyj wówczas 230 g obranych i pokrojonych w kostkę owoców oprószonych cynamonem.

1 porcja 78 g to: 154 kcal, 2,6 WW, 0,48 WBT, 1,5 g NKT, 2.2 g błonnika

Zapiekane jabłka

(Porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1/2 kg kwaskowych jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • masło do smarowania formy

Krem:

  • 250 ml mleka 2 %
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 laski wanilii
  • 225 ml śmietany 36 %

Wykonanie:

Kwadratową formę do ciasta o boku 20 cm posmaruj masłem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jabłka umyj, pozbaw gniazd i pokrój w cienkie plastry. Wrzuć do salaterki, dodaj rodzynki, rum i wymieszaj. Wyłóż owoce do formy do pieczenia, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj krem – zmiksuj mleko, śmietanę, jajka i cukier. Z laski wanilii wyjmij nasiona i dodaj je do kremu. Wyjmij formę z piekarnika. Wylej na jabłka krem, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i zapiekaj jeszcze 25 minut. Podawaj gorące.

Jedna porcja około 175 g to: 331 kcal, 2,8 WW, 2,9WBT, IG – średni.

Sałatka z bobu

...


...pełny artykuł jest na 30 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF