Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 14 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Diabetyk w restauracji


Chorzy na cukrzycę, tak jak większość osób zdrowych muszą unikać potraw słodkich, tłustych i wysokokalorycznych


Wybierając dania z restauracyjnego lub barowego menu chorzy na cukrzycę potrzebują dodatkowych informacji, co do wielkości zamawianych porcji (choćby w przybliżeniu), aby zorientować się jak mogą one ewentualnie wpłynąć na poziom glikemii. Ta nieufność wobec serwowanych przez kelnera potraw może co niektórym chorym na cukrzycę odebrać apetyt. Ale cała sztuka polega na tym, aby przy pomocy kelnera znaleźć złoty środek między przyjemnością zjedzenia a kontrolą diety. Wymaga to pewnej wprawy i samodyscypliny. Zdajmy się więc na własne wyczucie i zdrowy rozsądek.

A oto kilka rad na karnawałowe przyjęcia i towarzyskie spotkania:

...


...pełny artykuł jest na 14 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF