Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 29 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Wymienniki i kalorie


Dieta diabetyka


Pożywienie chorych na cukrzycę powinno składać się z różnych, umiejętnie dobranych produktów, w odpowiednich proporcjach. Musi być lekkostrawne, urozmaicone, smaczne. Diabetyk powinien jeść co 2-3 godziny, o stałych porach, zachowując pożądany umiar.


Dieta - zarówno dla osób z cukrzycą typu 1., jak i typu 2. - to po insulinie i tabletkach najistotniejszy czynnik procesu leczenia. Czy jest ona różna dla obu postaci choroby? W jednym i drugim przypadku konieczne jest ograniczenie spożycia cukrów prostych i tłuszczu zwierzęcego. Aby do tego doprowadzić w diecie diabetyka najpierw należy przestrzegać podstawowych proporcji. 

Pamiętajmy o proporcjach 

I tak: w całodziennym zapotrzebowaniu kalorycznym 55 do 60% kalorii powinno pochodzić z węglowodanów, 30 procent z tłuszczów oraz od 12 do 15 procent z białka. Połowa dziennego zapotrzebowania białka powinna pochodzić z mięsa, ryb i nabiału, a druga połowa z produktów roślinnych. Bardzo wskazane jest także stosowanie zamiast mięsa wieprzowego lub wołowego ryb. Poza pełnowartościowym białkiem zawierają one łatwo przyswajalny tłuszcz zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warzywa dostarczają dużo błonnika. Najmniej wymienników węglowodanowych zawierają: cykoria, kalafiory, kiszona kapusta, ogórki, sałata, szpinak, pomidory. Nieco więcej – buraki, cebula, kapusta, marchew, papryka, pory. W surówkach i sałatkach należy łączyć różne warzywa, dodając niewielką ilość oleju słonecznikowego, sojowego lub jogurtu naturalnego.

Dodatkowe objaśnienie należy się także tłuszczom. W tych 30 procentach - 10 procent to tłuszcze zwierzęce, które spożywamy jako tłuszcze ukryte w mięsie i wędlinach. Pozostałe 20 procent tłuszczów to te, których wolno nam używać do przygotowania posiłków. Oczywiście, że mogą to być tylko tłuszcze roślinne, przy czym połowa z nich to powinny być tłuszcze zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład olej sojowy i słonecznikowy, a połowa tłuszcze zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe, np. z oliwek. Takie proporcje obowiązują wszystkich chorych na cukrzycę bez względu na postać choroby i sposób jej leczenia. Różnić się te diety mogą tylko ilością kalorii i wymienników. 

Decyduje waga ciała 

...


...pełny artykuł jest na 29 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF