Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

LETNIA KUCHNIA


Grill pełen smaków


Przy grillowaniu ważna jest prawidłowa obróbka termiczna, aby pieczone potrawy zawierały jak najmniej szkodliwych substancji. Potrawy nie powinny być zbyt spieczone


Grillowanie stało się bardzo modne, wypierając niemal zupełnie pieczenie kiełbasek nad ogniskiem. Mamy lato i, miejmy nadzieję, ciepłą jesień. A któż nie lubi posiedzieć w czasie urlopu, w weekend, na działce, nad wodą czy w ogrodzie przy rozpalonym grillu? Czy jednak wiemy jak przyrządzać potrawy? Jeśli będziemy to robić nieprawidłowo, mogą szkodzić naszemu zdrowiu.

Grill zapewnia bardzo szybkie przygotowanie potrawy – kiełbaski, kaszanki, kawałków mięsa, skrzydełek itp. – przy czym przy prawidłowym grillowaniu mięso zachowuje swoje właściwości smakowe i odżywcze. Dlatego potrawy z grilla bardzo nam smakują. Są delikatne, aromatyczne, kruche, bez tłuszczu. I łatwo się je przyrządza w plenerze.

Problem w tym, że do grillowanego mięsa przedostają się z dymu szkodliwe dla zdrowia substancje, które powstają w czasie spalania (tzw. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), w tym najbardziej rakotwórczy benzopiren, nadtlenki, wolne rodniki, aminy. Można jednak te szkodliwe czynniki zmniejszyć do ilości nie zagrażających zdrowiu, jak w produktach, które spożywamy na co dzień, chociażby w wędzonych kiełbasach, szynkach czy rybach. W jaki sposób?

...


...pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF