Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Jak zapobiegać próchnicy


Leczenie próchnicy zębów u osób z cukrzycą odbywa się według ogólnie przyjętych zasad, w których najistotniejsza jest profilaktyka. Trzeba tu uwzględniać przede wszystkim:

  • Właściwe odżywianie się matki w okresie ciąży i karmienia piersią oraz prawidłową dietę dziecka od najwcześniejszych lat życia. Zalecane jest pożywienie bogate w białko, sole mineralne i witaminy. Dla noworodka najbardziej wartościowy jest pokarm matki, stopniowo wzbogacany sokami owocowymi i warzywnymi. W okresie zimowym trzeba podawać witaminę D3 i sole wapnia, niezbędne w prawidłowym rozwoju układu kostnego i uzębienia;
  • Ograniczenie spożycia węglowodanów, szczególnie słodyczy;
  • Utrzymanie właściwej higieny jamy ustnej (regularne, co najmniej raz dziennie, mycie zębów z użyciem miękkich szczotek z tworzyw sztucznych i odpowiednich past);
  • Fluorowanie i lakierowanie zębów u dzieci;
  • Wczesne i systematyczne kontrolowanie (dwa razy w roku) stanu zębów przez stomatologa i jak najszybsze leczenie stwierdzonej próchnicy;
  • Higieniczny tryb życia (regularny sen, czynny wypoczynek na świeżym powietrzu, unikanie używek);
  • Zapobieganie i właściwe leczenie chorób zakaźnych, zaburzeń przemiany materii, niedoborów witamin.

„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF