Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

POTYCZKI Z DIETĄ


Jedno na pięcioro dzieci ma nadwagę


Prawidłowe żywienie od najwcześniejszego okresu życia stanowi istotny czynnik profilaktyczny przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi wieku dorosłego człowieka: chorobami krążenia, alergii, cukrzycy a przede wszystkim zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości.


Niewątpliwie karmienie piersią to najkorzystniejszy i najbezpieczniejszy sposób dostarczania dziecku wszystkich niemal składników odżywczych. Są one jakościowo właściwe i w odpowiednich proporcjach. Pokarm ten ma także inne zalety: dzieci w ten sposób karmione rzadziej chorują, są odporniejsze, mniej narażone na ryzyko alergii, szybciej i lepiej rozwijają się. Stwierdzono, że dzieci karmione mlekiem matki nie zapadają w przyszłości tak często na choroby cywilizacyjne: cukrzycę, nowotwory, chłoniaki, niedokrwistość, miażdżycę itp. Wczesne i regularne karmienie piersią niewątpliwie zapobiega hipoglikemii i hypokacemii (niedobór wapnia prowadzający do odwapnienia kości) noworodków.

Spośród wielu przyczyn i nadwagi otyłości dzieci i młodzieży dwa czynniki mają najważniejsze znaczenie: nawyki żywieniowe oraz brak wystarczającej aktywności fizycznej. Zatem głównym sposobem przeciwdziałania epidemii jest: racjonalizacja sposobu żywienia oraz odpowiednia aktywność ruchowa. Nawyki te najłatwiej jest kształtować u dzieci i w środowisku rodzinnym.


(sed)


„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF