Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 20 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Nie pij alkoholu


Niedocukrzenie po spożyciu alkoholu może być na tyle głębokie, że dochodzi do uszkodzenia mózgu.


Nadużywanie alkoholu jest problemem coraz częściej obserwowanym wśród osób z cukrzycą. Dotyczy około 5-10 % chorych. U osób z cukrzycą wpływ alkoholu na organizm jest bardziej szkodliwy niż u osób zdrowych. Po spożyciu, część alkoholu jest bardzo szybko wchłaniana z żołądka, natomiast nieco wolniej z jelita. Około 90% alkoholu, który został wchłonięty z jelita, podlega całkowitej przemianie w wątrobie.

Największym zagrożeniem dla osoby z cukrzycą jest ryzyko niedocukrzenia, które może trwać nawet 16-24 godziny od momentu wypicia alkoholu. Niedocukrzenie po spożyciu alkoholu może być na tyle głębokie, że dochodzi do uszkodzenia mózgu.

W czasie hipoglikemii spowodowanej nadmierną ilością alkoholu nie należy podawać glukagonu, ponieważ nie spełnia on swojego zadania i nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi.

Niektóre objawy hipoglikemii mogą być mylone z objawami upojenia alkoholowego, np. niewyraźna mowa, niekontrolowanie swojego zachowania, agresja, a nawet utrata przytomności. Ponadto osoby pijące alkohol z reguły zaniedbują leczenie. Jak działa alkohol? Alkohol działa diabetogennie. Wpływa na rozwój cukrzycy typu 2. poprzez wzrost insulinooporności i sprzyja powstawaniu otyłości. Podobnie jak tłuszcz jest bardzo kaloryczny, a 1g alkoholu dostarcza aż 7 kcal.

...


...pełny artykuł jest na 20 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF