Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

CO PISZĄ INNI


Oliwa smakowa


Oliwa z oliwek zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Jej smak można wzbogacać o rozmaite dodatki i łatwo taki delikates przygotować samemu w domu.


Podstawowe oliwy smakowe to: oliwa chili - nadaje potrawom pikanterii, powstaje przez dodanie małych papryczek chili do oliwy; oliwa ziołowa - stosowana do sałatek, spaghetti i makaronów, otrzymuje się ją przez włożenie do oliwy gałązek lub liści różnych ziół; oliwa czosnkowa - doskonała do pizzy, marynat, sałatek i zapiekanek, którą uzyskuje się dodając do oliwy ząbki czosnku; oliwa z rozmarynem - stosowana do aromatyzowania mięs.

Nie musisz kupować ich w sklepie, równie dobrze możesz przygotować je samemu. Przygotowując smakową oliwę z oliwek należy jedynie przestrzegać kilku reguł. Po pierwsze, korzystaj z oliwy dobrej jakości, koniecznie z pierwszego tłoczenia (tak zwanej extra virgin).

Butelka, do której wlejemy oliwę powinna być higienicznie czysta i sucha (inaczej oliwa spleśnieje), a składniki muszą być świeże i aromatyczne.

Gotową oliwę powinno się przechowywać w chłodnymi ciemnym miejscu, dobrze zamkniętą. Jeśli zużyliśmy tyle oliwy, że przyprawa (zioło, czosnek, papryczki) nie są już zanurzone w płynie, należy jak najszybciej uzupełnić poziom oliwy ewentualnie dodając przyprawę.

Oliwa z rozmarynem

4 obrane ząbki czosnku, 1/2 obranej z pierwszej łuski szalotki oraz 5-6 opłukanych i delikatnie osuszonych gałązek świeżego rozmarynu włóż do butelki z dość szeroką szyjką, zalej oliwą extra virgin. Butelkę szczelnie zamknij korkiem. Odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. W identyczny sposób możesz zrobić oliwę bazyliową, tymiankową czy oregano.

Oliwa chili

...


...pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF