Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 5 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Otyłość i cukrzyca niezależnymi czynnikami ryzyka raka wątroby


Naukowcy z National Cancer Institute opublikowali wyniki zakrojonej na dużą skalę analizy czynników ryzyka raka wątroby. Co z niej wynika?

Rak wątrobowokomórkowy nie należy wprawdzie do nowotworów najczęstszych, ale bez wątpienia jest jednym z najgroźniejszych.

W USA rozpoznaje się go u ok. 39 tys. osób rocznie. Dla ok. 27 tys. choroba kończy się zgonem. Objawy choroby pojawiają się zwykle dopiero w jej zaawansowanej fazie, dlatego też na uratowanie pacjenta często jest za późno. Nawet jeśli raka wątroby uda się rozpoznać zanim da przerzuty, wskaźnik 5-letniego przeżycia wynosi jedynie 30,5 procent.

Przyczyny powstawania raka wątroby nie zostały w pełni poznane. Uważa się, że najistotniejszym czynnikiem etiologicznym jest wirusowe zapalenie wątroby typu B lub C. W krajach zachodnich ważnymi czynnikami ryzyka są alkoholowa marskość wątroby i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Do innych czynników należą: aflatoksyny zawarte w żywności, niektóre choroby metaboliczne, wieloletnie stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, pierwotna marskość żółciowa wątroby, schistosomatoza i palenie papierosów.

...


...pełny artykuł jest na 5 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF