Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

PRODUKTY BOGATE W PRZECIWUTLENIACZE


FASOLA - Rośliny strączkowe to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych. I bardzo ważne źródło przeciwutleniaczy.

JAGODY - Ciemne jagody zawierają antocyjany - bardzo silne przeciwutleniacze. Jednym z nich jest mirty lina odpowiedzialna m.in. za uelastycznienie naczyń krwionośnych.

KARCZOCHY - Są bogate w cynarynę - bioflawonoid wiążący wolne rodniki, zapobiegający uszkodzeniom błon komórkowych wątroby i serca.

ŻURAWINA - Zawarte w żurawinie antyoksydanty (tzw. poliantocyjanidy) zalicza się do najsilniejszych.

SUSZONE ŚLIWKI - To naturalne źródło błonnika. Dieta bogata w suszone śliwki opóźnia proces starzenia, w tym również pomaga zapobiegać problemom psychicznym, związanym ze starzeniem organizmu.

ARONIA - Aroniowe jagody wykazują najsilniejsze działanie przeciwutleniające ze wszystkich popularnych owoców i warzyw.

CYNAMON, KURKUMA, GOŹDZIKI - Słyną ze zdolności do neutralizowania wolnych rodników. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że dzięki przyprawom wzrost poziomu szkodliwych trójglicerydów po jedzeniu jest o 30 proc. niższy w porównaniu ze „zwykłym“ posiłkiem.


„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF