Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

KUCHNIA DIABETYKA


Przyjęcie karnawałowe


Karnawał to czas spotkań, również przy stole. A więc jak zwykle siadamy do stołu, na którym jak zwykle wędlinki, sałatka jarzynowa, śledzik? Jak zwykle pysznie, ale strasznie nudno. Co zrobić, aby było niezwykle i miło? Jak zaskoczyć gości i popisać się kunsztem kulinarnym?


Dipy, zwane czasem maczankami i pasty to świetne dania na przyjęcie. Najlepiej razem, chociaż solo też się sprawdzają. Mają dar łączenia ludzi – wszyscy zbierają się wokół, aby spróbować, omówić, delektować się. Pamiętaj, aby przepisy mieć pod ręką – przed wyjściem kilku gości na pewno cię o nie poprosi.

Dip arabski marchewkowy

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (nie próbuj zastępować go kminkiem - smakują zupełnie inaczej. Kmin rzymski (kumin) dostaniesz w większych sklepach i sklepach ze zdrową żywnością)
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

Obrane marchewki ugotować w osolonej wodzie. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Pyszny z grzankami z razowego chleba.

Pasta z wędzonej ryby

Składniki:

...


...pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF