Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 25 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Możesz słodzić….


Słodsza od cukru


Substancja zawarta w liściach stewi jest do 300 razy słodsza od cukru. I - co ważne - nie szkodzi, a wręcz pomaga w leczeniu cukrzycy i innych chorób.


W Polsce to „miodowe ziele“ - jak nazywają tę roślinę w Paragwaju i Brazylii, skąd pochodzi - jest jak dotąd mało znane, ale dla jego udowodnionych wielu leczniczych i prozdrowotnych właściwości, warto by się nim zainteresować. Tym bardziej, że nie ma u nas żadnych ograniczeń co do uprawy i obrotu tą rośliną. Nie ma też specjalnych wymagań glebowych czy klimatycznych. Można ją uprawiać niemal wszędzie, zarówno w tropiku jak i w klimacie umiarkowanym.

Doskonały słodzik

Pierwsze wiadomości na temat stewi rozeszły się po Europie już w końcu XIX w., kiedy to francuski botanik M. Bertoni uzyskał z liści stewi stewiozyd - intensywnie słodki ekstrakt w postaci białego, krystalicznego proszku. Substancja ta jest naturalnym składnikiem tej rośliny. Okazało się, że jest ona 150 do 300 razy słodsza od tradycyjnego cukru. Jej stężenie w liściach stewi sięga 13 proc. Badania wykazały, że stewiozyd to nie tylko znakomity słodzik, ale też warto go stosować jako środek wspomagający w leczeniu wielu chorób.

Pomaga w cukrzycy i nadciśnieniu

Niedawno przeprowadzone badania w uniwersyteckim szpitalu Aarhus w Danii dały podstawy do stwierdzenia, że stewiozyd może być bardzo przydatny w leczeniu cukrzycy typu 2. Od wielu lat wiedzą o tym zwolennicy medycyny naturalnej w krajach Azji, którzy używają ekstraktów stewii do regulacji stężenia cukru we krwi. Według ich obserwacji zażywanie stewiozydu podczas posiłku sprowadza stężenie glukozy we krwi do poziomu „bliskiego normalnemu“.

W Ameryce Południowej - ojczyźnie stewi jest ona stosowana od dawna w leczeniu cukrzycy. W przeciwieństwie do cukru rafinowanego, uzyskiwanego z buraków czy trzciny cukrowej, którego osoby z cukrzycą powinny unikać, stewią mogą słodzić sobie herbatę i inne produkty bez ograniczeń. Zwykły cukier negatywnie wpływa na wątrobę, może przyczyniać się do chronicznego zmęczenia i zmniejszenia odporności, czego nie zaobserwowano u osób stosujących stewię.

...


...pełny artykuł jest na 25 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF