Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Słodziki bezpieczne


Towarzystwa naukowe potwierdzają bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w produktach żywnościowych. Na prośbę naszych Czytelników wracamy do tego tematu.


W ubiegłym roku Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologicznego pozytywnie wypowiedziało się w sprawie stosowania tzw. słodzików w specjalnie opublikowanym wspólnym „Stanowisku”. Stowarzyszenia odniosły się do doniesień naukowych na temat rzekomego wzrostu zachorowań na choroby nowotworowe u zwierząt, które podczas badań karmiono sacharyną, aspartamem i cyklaminianami. Podkreślono, że ostatnie badania przeprowadzone u ludzi takiego ryzyka nie wykazały.

„Jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny jest wzrost częstości nadwagi i otyłości oraz jej powikłań głównie cukrzycy typu 2. i chorób układu krążenia – czytamy w „Stanowisku”. Otyłość została przez WHO zaliczona do epidemii XXI wieku. Przyczyną epidemii otyłości są zmiany stylu życia, takie jak brak aktywności fizycznej i nadmierne spożycie wysoko przetworzonej żywności o wysokiej gęstości energetycznej, prowadzące do dodatniego bilansu energetycznego. Skuteczne zapobieganie i leczenie nadwagi i otyłości oraz ich powikłań wymaga trwałych zmian stylu życia, co jest trudne ze względu na liczne czynniki wewnętrzne i zewnętrzne, które z czasem zmniejszają motywację osoby zmuszonej do odmawiania sobie spożywania pokarmów o ulubionym smaku.”

...


...pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF