Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 29 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Świąteczne wypieki diabetyka


SERNIK JOGURTOWY

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 150 g jogurtu greckiego 0%
  • Opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • Czubata łyżka mąki orkiszowej (27 g)
  • 5 łyżek erytrytolu
  • Duże jajko
  • 5 pełnoziarnistych ciastek (95 g)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Najpierw przygotujemy tortownicę wykładając papierem do wypieku. Wsypujemy pokruszone ciastka lekko je uklepując. W misce miksujemy serek i jogurt na gładką masę. Wsypujemy erytrytol, budyń, mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy jajko. Całość miksujemy przez kilka minut. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy z ciastkami. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na ok., 30 minut uchylając trochę drzwi piekarnika. Przed podaniem możemy posypać erytrytolem albo polać konfiturą malinową.

CIASTO Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 200 g orzechów włoskich
  • ok. 6 łyżek oleju (np. rzepakowego)
  • pół szklanki mąki żytniej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Składniki sypkie łączymy w pierwszej kolejności, następnie stopniowo dodajemy mleko. Na końcu dodajemy orzechy. Posmarowane olejem dno tortownicy wykładamy pokrojonymi jabłkami i gruszkami. Posypujemy je słodzikiem i cynamonem. Owoce zalewamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 40 minut.

CIASTO CZEKOLADOWE KRÓLEWSKIE

...


...pełny artykuł jest na 29 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF