Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 24 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

KLIKNIJ, PRZECZYTAJ, DOWIEDZ SIĘ


W sieci o cukrzycy


Otyłość szkodzi zdrowiu bardziej niż palenie papierosów

Otyłość może być bardziej niebezpieczna dla zdrowia niż palenie papierosów. Z badań uczonych z Cleveland Clinic i z New York University School of Medicine wynika, że osoby otyłe tracą więcej lat życia w wyniku nadmiaru kilogramów niż osoby palące z powodu swojego nałogu.

Otyłość szkodzi zdrowiu bardziej niż palenie W ramach badań autorzy oszacowali liczbę utraconych lat życia dla każdego modyfikowalnego czynnika ryzyka. W tym celu przeanalizowano dane dotyczące zdrowia dużej części amerykańskiej populacji. Okazało się, że najsilniejszym czynnikiem ryzyka wcześniejszej śmierci jest otyłość. Na drugim miejscu w takiej klasyfikacji uplasowała się cukrzyca, a w dalszej kolejności palenie papierosów, nadciśnienie i nadmierny poziom cholesterolu.

Jak uważają badacze, do pewnego stopnia taki efekt dały kampanie antynikotynowe - wielu ludzi rzuca palenie lub pali mniej. Jeszcze 15 lat temu to tytoń był wskazywany jako główny czynnik przedwczesnej śmierci.

Autorzy wyjaśniają, że modyfikowalne czynniki ryzyka stanowią znaczne obciążenie dla zdrowia całej populacji. Okazuje się, że do najistotniejszych elementów dbania o dobre zdrowie i dłuższe życie dla mieszkańców Stanów Zjednoczonych należą: zmniejszenie masy ciała oraz leczenie cukrzycy i jedzenie zdrowej żywności.

Otyłość często jest „śmiertelna“, bo sprzyja wielu niebezpiecznym chorobom, m. in. nowotworom złośliwym i cukrzycy (zwiększa ich ryzyko odpowiednio o 40 i 93 proc.).

Więcej na Senior.pl

Już dwa słodkie napoje tygodniowo grożą cukrzycą

Słodkie napoje są wszechobecne zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych menu i jakkolwiek nie wyparły kawy czy herbaty, stały się częstym składnikiem posiłków. Tymczasem okazuje się, że już dwa słodkie napoje tygodniowo oznaczają znacznie wyższe ryzyko cukrzycy.

Przeanalizowano 36 badań przeprowadzonych w ciągu ostatniej dekady - wszystkie dotyczyły wpływu słodkich napojów na zdrowie kardiometaboliczne. Okazało się, że już zaledwie dwa słodkie napoje dziennie zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Pracownicy Uniwersytetu Stellenbosch w RPA ustalili, że bardzo silna jest korelacja między piciem słodkich napojów a zespołem metabolicznym, który jest określany jako współwystępowanie trzech lub więcej przewlekłych stanów, bądź zaburzeń związanych ze stylem życia. Obejmują one: otyłość, choroby serca, nadciśnienie, wysokie stężenie lipidów we krwi i niski poziom „dobrego“ cholesterolu (HDL).

Więcej na Senior.pl

Wrażliwi cukrzycy

...


...pełny artykuł jest na 24 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF