Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Ważne!


  • Pamiętaj o regularnych posiłkach! Jedzenie około 3 głównych i 2 uzupełniających posiłków w ciągu dnia o stałych porach i w regularnych odstępach czasu (najlepiej co 3-4 godziny) nabiera w ciąży szczególnego znaczenia.
  • Produkty zbożowe. Podstawą Twojej diety w ciąży powinny być węglowodany złożone, których źródłem są produkty zawierające pełne zboża (razowe pieczywo, gruboziarniste kasze, nieoczyszczony ryż).
  • Warzywa i owoce. Powinny być stałym elementem każdego Twojego posiłku. Warto pokropić je odrobiną oleju roślinnego lub oliwą z oliwek, ponieważ tłuszcz ułatwi przyswojenie witamin. Zaleca się, abyś codziennie zjadała około 300 gramów w I trymestrze ciąży i 400 g w II i III warzyw i 300 gramów w I i 400 g w II i III trymestrze owoców.
  • Mleko i przetwory mleczne. Wybieraj produkty, które lubisz – mleko, jogurty naturalne, kefiry, czy maślanki. Jeśli masz ochotę na jogurt owocowy, wykorzystaj świeże sezonowe owoce. Możesz też na ich bazie przygotować zdrowe koktajle.
  • Mięso, ryby, wędliny i jaja. Jadaj zamiennie drób, mięso, ryby i jaja. Pamiętaj, że mięso nie musi znaleźć się w każdym Twoim posiłku. Oleje roślinne i masło. Choć nie powinno być ich w Twojej diecie zbyt dużo, nie możesz ich wyeliminować, szczególnie podczas ciąży.
  • Płyny. Nie zapominaj o nich. Podczas ciąży zapewnienie odpowiedniej ilości napojów ma ogromne znaczenie.

„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF