Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Czy wiesz, że. . .


Wino chroni diabetyków?


Brytyjscy naukowcy uznali, że czerwone wino wytrawne ma lecznicze działanie wobec chorych na cukrzycę – może opóźniać powikłania: uszkodzenia drobnych naczyń dostarczających krew w siatkówce, miażdżycę tętnic i tym samym wpływać dobroczynnie na niedokrwienną chorobę serca, zawał serca, niedokrwienną chorobę mózgu, kończyn dolnych. Czerwone wino zawiera resveratrol. Jest to naturalnie występująca fitoaleksyna, wytwarzana przez niektóre z roślin wyższych, tj. rośliny o zaawansowanej budowie i sposobach rozmnażania (mszaki, paprotniki). Resveratrol jest substancją obronną, uaktywniającą się w chwili zagrożenia. Spore jego nasycenie, największe wśród owoców, występuje w winogronach. Dlatego produkowane z nich wina, zwłaszcza czerwone, zawierają tę tak cenną dla życia substancję. Resveratrolowi i pozostałym polifenolom obecnym w winie przypisuje się wywołanie tzw. „francuskiego paradoksu”. Polega on na tym, że stopień śmiertelności z powodu chorób naczyń wieńcowych we Francji jest niższy niż w innych państwach o podobnym ryzyku występowania tych chorób. Wiąże się to najprawdopodobniej z ilością wypijanego przez Francuzów wina. Obecność tej substancji stwierdzono też m.in. w orzeszkach ziemnych i owocach morwy.


(aka)


„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF