Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 30 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Wiosenne inspiracje


Zupa wiosenna

Składniki:

  • około 400 g jarzyn(różyczki brokułu i kalafiora, brukselka, fasolka szparagowa, seler, por)
  • 1 l bulionu rosołowego
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki majeranku lub lubczyku
  • szczypta szałwii
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 320 g makaronu z pszenicy durum

Wykonanie:

  1. Przygotuj bulion rosołowy.
  2. Warzywa umyj i obierz. Seler i por pokrój w plastry. Wszystkie warzywa włóż do dużego garnka i zalej bulionem rosołowym. Gotuj około 30 minut, aż zrobią się miękkie.
  3. Dopraw solą morską, szałwią, majerankiem lub lubczykiem oraz kminkiem.
  4. Makaron ugotuj al dente w lekko posolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
  5. Nałóż go na talerze i zalej zupą.

250 ml zupy bez makaronu to: 98 kcal, IG-niski, WW – 1,1, WBT – 0,4

Słoneczne śniadanie

Składniki:

  • kilka liści sałaty
  • 1 pomidor
  • kilka rzodkiewek
  • 1-2 strąki papryki
  • pęczek szalotki
  • avokado
  • jajko na półmiękko
  • kilka łyżek jogurtu
  • 1 ogórek konserwowy
  • trochę szczypiorku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • odrobina soli, pieprz, papryka w proszku

Wykonanie:

  1. Umyte i pokrojone warzywa ułożyć na talerzu na liściach sałąty.
  2. Przybrać połówkami jaj.
  3. Jogurt przyprawić sokiem z cytryny, startą rzodkiewką, ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i sproszkowaną słodką papryką

Zielony frykas

...


...pełny artykuł jest na 30 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF