Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Wyższe ryzyko złamań kości


Naukowcy za obserwowali aż 7-krotnie wyższe ryzyko złamań kości u cukrzyków w porównaniu z osobami zdrowymi. Problem ten dotyczy osób chorych zarówno na cukrzycę typu 1., jak i na cukrzycę typu 2.

Na całym świecie zaobserwowano wzrost zachorowania na osteoporozę u diabetyków, co wiąże się przedewszystkim z wiekiem oraz rosnącym problemem otyłości w społeczeństwie.

Jak podkreślają naukowcy z University of Manitoba w Winnipeg w Kanadzie ryzyko złamań kości jest porównywalne u pacjentów z cukrzycą typu 1. i cukrzycą typu 2. Dr Schacter oraz dr Leslie na łamach „Calcified Tissue International“ zaprezentowali pracę poglądową, która miała na celu przedstawić czynniki i metody oceny ryzyka złamań u osób chorych na cukrzycę, uwzględniając współistniejące schorzenia. Do tej pory nie udało się wywnioskować, czy stałe kontrolowanie i unormowanie glikemii pozwala zmniejszyć ryzyko złamań kości. Jednak, jak podkreślają badacze, niedostateczna kontrola poziomu glukozy we krwi, która może prowadzić do hiperglikemii lub hipoglikemii, może istotnie zwiększyć liczbę złamań chociaż by z powodu większego ryzyka utraty przytomności czy upadku w momencie niedocukrzenia lub przecukrzenia.


Więcej: apteline.pl


„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF