Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 13 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Zalety cynamonu


Czy można sobie wyobrazić pierniki bez cynamonu? Albo brak korzennej herbaty po zimowym spacerze?


Cynamon to najstarsza przyprawa. Jego słodkawokorzenny smak jest znany i niezastąpiony w kuchniach na całym świecie. Wzmianki o niej pojawiły się już 2700 lat p.n.e. Ojczyzną drzewa cynamonowego (Cinnamonum zeylanicum) jest wyspa Cejlon, skąd jego uprawę przeniesiono w inne rejony. Cynamon od najdawniejszych czasów wykorzystywany był do celów leczniczych, np. do zwalczania przeziębień czy nudności. Cynamon ułatwia trawienie i pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz ma silne działanie rozkurczowe. Badania wskazują, że reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Cynamon jest bogatym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

Oczyszcza, reguluje poziom cukru

Właściwości cynamonu interesowały również naukowców. M.in. Paul Herman i Jenifer Billing przeanalizowali książki kucharskie z 36 krajów. Ich badania potwierdziły oddziaływanie różnych przypraw na 30 rodzajów bakterii wywołujących infekcje żołądkowe na całym świecie: gronkowiec złocisty, listeria, salmonella. Każda z testowanych przypraw niszczyła co najmniej jedną bakterię. Przyprawy, w tym cynamon, służą więc do „oczyszczania“ pożywienia ze szkodliwych mikroorganizmów. Cynamon dobrze wpływa na układ trawienny, wzmacniając żołądek, na poprawę apetytu i przyspiesza proces trawienia. Pomaga przy niestrawności, a także przy lekkim zatruciu pokarmowym. Niektóre badania wskazują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę.

Składnik perfum i afrodyzjak

...


...pełny artykuł jest na 13 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF