Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 27 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Zły cholesterol


Najczęstszą przyczyną chorób serca jest miażdżyca naczyń wieńcowych. Rozwój tej choroby zapoczątkowuje przenikanie złego cholesterolu (LDL) z krwi do ścian tętnic.


Powstają blaszki miażdżycowe, które albo mogą pęknąć, co jest przyczyną zakrzepu i zawału serca albo mogą powiększać się powodując utrudnienie przepływu krwi i objawy choroby wieńcowej. Im więcej jest złego cholesterolu w surowicy, tym większe jest jego przenikanie do ścian tętnic. Nadciśnienie tętnicze i palenie papierosów osłabiają odporność tętnic na przenikanie do ich ścian złego cholesterolu.

Zły i dobry cholesterol

Zły i dobry cholesterol w surowicy występuje w dwóch postaciach, jako cholesterol LDL i HDL. Ten pierwszy, nazywany złym, powstaje w wątrobie, a częściowo pochodzi także z pożywienia. Krew transportuje go do tkanek, gdzie służy do syntezy błon komórkowych, a w nadnerczach i gruczołach płciowych także do syntezy hormonów.

Jednakże przy dużym stężeniu cholesterolu LDL w surowicy jego nadmiar osadza się w ścianach tętnic, gdzie po utlenieniu wywołuje odczyn zapalny i rozwój miażdżycy. Dlatego nazywany jest złym cholesterolem. Organizm broni się przed rozwojem miażdżycy. Wątroba wydziela do krwi specyficzne białko zwane HDL, które wychwytuje cholesterol ze ścian tętnic i transportuje go z powrotem do wątroby, która wydziela go do żółci.

Poziom cholesterolu HDL jest więc wyrazem obrony organizmu przed miażdżycą, i dlatego ten cholesterol nazywany jest dobrym. Ludzie, którzy cechują się dużym stężeniem w surowicy dobrego cholesterolu a małym stężeniem złego, są względnie odporni na rozwój miażdżycy. Dlatego też często w wynikach badań laboratoryjnych podaje się nie tylko stężenie cholesterolu LDL i HDL, ale także proporcje stężeń obydwu frakcji cholesterolu.

Złe i dobre stężenie

Stężenie złego cholesterolu w surowicy u zdrowego człowieka nie powinno przekraczać 3 mmol/I (115 mg/dl). Stężenie dobrego cholesterolu natomiast u mężczyzn powinno być większe niż 1 mmol/I (40 mg/dl), a u kobiet większe niż 1,2 mmol/I (45 mg/dl). Proporcja stężeń LDL do HDL powinna być mniejsza niż 3 do 1. Natomiast stężenie cholesterolu całkowitego u obydwojga pici powinno być mniejsze niż 5 mmol/I (190 mg/dl). Większość ludzi dorosłych w Polsce (6 na 10 osób) ma stężenie złego cholesterolu, większe niż 3 mmol/l. Natomiast stężenie dobrego cholesterolu często bywa obniżone. Między innymi dlatego miażdżyca występuje nagminnie, a umieralność na choroby sercowo-naczyniowe jest dwukrotnie większa niż w krajach starej Unii Europejskiej.

Niewłaściwe żywienie

...


...pełny artykuł jest na 27 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF